Oameni de onoare




       Încerc să îmi învăț copilul (și prin sfaturi și prin puterea exemplului personal) că trebuie să devină un om de onoare, un om pe cuvântul căruia te poți baza. Un om care, dacă a spus că face ceva, să fii 99% sigur că va face acel lucru; că numai dacă intervine ceva neprevăzut te va dezamăgi- dar și atunci te va anunța că a intervenit ceva neprevăzut și îți va da șansa să îți faci un plan B .
         E drept că prea puțini oameni din ziua de azi mai sunt așa și probabil că va fi foarte dezamăgită dacă va aștepta același comportament și același parolism din partea celorlalți. Știu, e dureros. Trăim într-o lume în care egoismul și interesul personal sunt ca o nouă religie, o lume în care oamenii se mai țin de cuvânt doar dacă nu au încotro. Poate că nici atunci...Dar nimeni nu spune că și tu trebuie să fii așa. Și da, poate că vei fi ,,luat de fraier" de astfel de oameni, dar măcar vei ști că tu trăiești după principiile tale de viață și că viața ta nu este plină de minciună, dezamăgire și autosuficiență. Nu poți să te gândești numai la tine și la cum să-ți fie ȚIE bine în viață, în timp ce îți bați joc de ceilalți oameni.
         Același lucru încerc să îl explic și elevilor pe care îi consiliez: ,,Dragul meu, vei descoperi, 
într-o zi, ce important este să te poți baza pe oameni!Atunci când vei fi nevoit să o faci și oamenii te vor dezamăgi, de-abia atunci îți vei da seama ce înseamnă un om de onoare, un om pe cuvântul căruia te poți baza." Dacă nu găsești în jurul tău oameni paroliști, pe care poți conta, înseamnă că faci ceva greșit. Schimbă-te! 
         Poți începe cu pași mici. Nu promite mult, nu te angaja să faci imposibilul. Promite puțin, dar ceea ce promiți, FĂ! Chiar dacă nu ai chef s-o faci, chiar dacă nu te ajută personal cu nimic, ține-te de cuvânt! Fă-o pentru că cineva se bazează pe tine că vei face acel lucru. Fă-o ca pe un gest de altruism, ca pe un gest de bunătate dezinteresată. Apoi fă-o pentru fiecare persoană din viața ta și lumea va ști că dacă tu ai spus că faci ceva, treaba aceea e ca rezolvată! Iar dacă nu poți să faci ceva, anunță oamenii că nu poți, ca să nu se bazeze pe tine! După ce vor trece de dezamăgirea inițială, vor aprecia sinceritatea ta. Dacă nu ai chef sau nu mai ai energie să te ocupi de ceva, nu spune că o vei face, pentru că oamenii își fac automat speranțe și se bazează pe tine. Fii sincer și refuză. Spune că e prea mult pentru tine. Spune că nu ai timp sau energie să o faci!Repet: după ce vor trece de dezamăgirea inițială, îți vor aprecia onestitatea. E mai bine așa, decât să-i dezamăgești. 
        Dacă tu vei fi un om de onoare, asta nu înseamnă că vor fi și ceilalți. Nu înseamnă că ceilalți nu te vor dezamăgi pe tine. Dar poate că vor încerca să te imite. Poate că vor încerca să fie și ei corecți cu tine, dacă tu ești sincer și corect cu ei. Și asta ar fi o schimbare în bine pe care TU ai inițiat-o. Începe cu tine însuți/însăți și vei vedea că cei din jurul tău reacționează. Fii corect și pretinde corectitudine. La unii va funcționa, la alții nu. Cei fără conștiință te vor ,,lua de fraier" în continuare. Dar asta va spune mai mult despre ei decât despre tine.
       ,, Fii tu schimbarea pe care o vrei în lume!"  spunea Mahatma Gandhi. Schimbă întâi la tine ce e de schimbat, tratează oamenii corect și pretinde-le același lucru. Nu ne putem plânge de lumea în care trăim și de egocentrismul oamenilor dacă nu începem să acționăm pentru a transforma lumea în ceea ce ne dorim. Și trebuie să începem cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Pași mici, care vor face o cale lungă. Trebuie doar să începi și să nu te oprești. Fii un om pe care lumea se poate baza și vei vedea că vor apărea și alții în jurul tău!

Comentarii

Postări populare